Categoria și clasa de importanță a construcțiilor sunt două criterii diferite utilizate pentru a clasifica clădirile și construcțiile în funcție de caracteristicile lor.
Categoria de importanță a construcțiilor se referă la utilizarea și destinația construcției. Acest criteriu ia în considerare modul în care clădirea este utilizată, cum ar fi locuințe, clădiri de birouri, școli, spitale, fabrici sau depozite. Categoria de importanță se stabilește în funcție de complexitate, destinație, mod de utilizare, grad de risc sub aspectul siguranței, precum și după considerente economice.
Categoria de importanță a construcțiilor se stabilește de către proiectant, tinand cont de reglementările în vigoare. Pentru fiecare construcție se stabilește o singura categorie de importanță și aceasta va fi înscrisă în toate documentele tehnice privind construcția: autorizația de construire, proiectul tehnic de execuție, cartea tehnica a construcției.
Categoria de importanță a clădirilor este reglementată de HG 766/1997 pentru aprobarea unor regulamente privind calitatea în construcții. HG 766/1997 aprobă Regulamentul privind stabilirea categoriei de importanță a construcțiilor (Anexa nr. 3).
În funcție de categoria de importanță a construcțiilor se stabilesc următoarele:
Există patru categorii de importanță:
Clasa de importanță a construcțiilor se referă la nivelul de rezistență și siguranță al unei construcții. În general, clasa unei construcții se bazează pe capacitatea sa de a rezista la diferite tipuri de forțe, cum ar fi cutremurele, vânturile puternice sau incendiile.
Clasele de importanță sunt stabilite de proiectanți pentru construcțiile noi și de către experții tehnici atestați pentru construcțiile existente, având în vedere criterii precum utilizarea, gradul de risc, durata de viață și altele, în scopul stabilirii condițiilor de aplicare a componentelor sistemului calității. Se precizează obligatoriu în planșe și caiete de sarcini.
Cadrul legislativ este asigurat de normativul P100-1/2013 – cod de proiectare seismică partea I, prevederi de proiectare pentru clădiri. Codul de proiectare seismic se aplică la proiectarea seismică a clădirilor și construcțiilor cu structuri similare acestora amplasate pe teritoriul României. Prevederile codului P 100-1 sunt armonizate cu prevederile standardului național SR EN 1998-1.
Construcții de importantă vitală pentru societate, a căror funcționalitate în timpul cutremurului și imediat după cutremur trebuie să se asigure integral:
Construcții de importanță deosebită la care se impune limitarea avariilor avându-se în vedere consecințele acestora
Construcții de importanță normală (construcții care nu fac parte din clasele I, II sau IV)
Construcții de importanță redusă:
Pe primul loc sunt oamenii. Proiectam intotdeauna cu beneficiarii nostri si transformam ideile lor in realitate. Realizam proiecte in toata tara si in strainatate.