Certificatul de urbanism este actul de informare prin care autoritățile:
a) fac cunoscute solicitantului informațiile privind regimul juridic, economic și tehnic al terenurilor și construcțiilor existente la data solicitării, în conformitate cu prevederile planurilor urbanistice și ale regulamentelor aferente acestora ori ale planurilor de amenajare a teritoriului, după caz, avizate și aprobate potrivit legii;
b) stabilesc cerințele urbanistice care urmează să fie îndeplinite în funcție de specificul amplasamentului;
c) stabilesc lista cuprinzând avizele/acordurile necesare în vederea autorizării;
d) înștiințează investitorul/solicitantul cu privire la obligația de a contacta autoritatea competentă pentru protecția mediului, în scopul obținerii punctului de vedere și, după caz, al actului administrativ al acesteia, necesare în vederea autorizării.
Documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire (DTAC) se compune din trei părți: proiectul de arhitectură întocmit de un arhitect cu drept de semnătură, înregistrat în Tabloul Național al Arhitecților (TNA), administrat de Ordinul Arhitecților din România (OAR); proiectul de rezistență, întocmit de un inginer constructor specializat în structuri de rezistență; și proiectul de instalații, întocmit de ingineri de instalații specializați în instalații electrice, sanitare și termice. Această documentație nu reprezintă proiectul complet al clădirii, ci are ca scop facilitarea obținerii autorizației de construire prin reducerea volumului de documente depuse la autoritățile avizatoare. Pentru a putea executa lucrările de construcție ale unui imobil, este necesară întocmirea unui proiect tehnic (PTh), care include, de asemenea, toate cele trei specialități: arhitectură, rezistență și instalații.
Conținutul documentației DTAC, structurat conform celor trei părți enunțate anterior, este următorul:
Partea de arhitectură – cuprinde: memoriul tehnic de prezentare a lucrărilor ce urmează a fi executate, devizul estimativ al costului lucrărilor de construcție, planul de încadrare în zonă, planul de situație, planurile tuturor nivelurilor, planul învelitorii, toate fațadele și o secțiune caracteristică.
Partea de rezistență – include: memoriul tehnic de prezentare a lucrărilor, planul de cofrare al fundațiilor, planul de armare al fundațiilor, detalii de cofrare și armare, precum și extrasul de armare pentru fundații (dimensiuni, tip și cantitate de fier beton utilizat).
Partea de instalații – cuprinde: memoriul tehnic pentru fiecare specialitate (instalații electrice, sanitare, termice), schema coloanelor de instalații sanitare, schema monofilară a tabloului electric și schema sistemului de încălzire.
Documentația pentru obținerea autorizației de construire (DTAC), împreună cu documentele puse la dispoziție de beneficiar și avizele obținute, vor fi depuse la serviciul de urbanism din cadrul primăriei pe raza căreia se realizează investiția. Autorizarea construcției va fi emisă în termen de 30 de zile sub forma Autorizației de Construire (AC).
Proiect Tehnic (PTh) reprezintă totalitatea documentelor, planurilor furnizate de către arhitecți, ingineri de rezistență, ingineri de instalații, şi cuprinde soluţiile tehnice şi economice de realizare a obiectivului de investiţii, pe baza căruia se execută lucrările de construcţii autorizate.
PTh-ul conține detalii privind structura, instalațiile, finisajele utilizate, listele de cantitati, tablouri de tamplarie, caiete de sarcini, grafic de lucrari, practic, toate informatiile necesare pe santier.
Detaliile de execuție (DDE) sunt realizate după stabilirea conceptului locuinței și finalizarea planșelor proiectului tehnic (PTh). Acestea sunt esențiale pentru desfășurarea construcției pe teren, oferind specificații tehnice detaliate care asigură o execuție precisă și conformă.
Pentru realizarea unui imobil, este necesară o documentație tehnică detaliată, iar planșele cu detalii de execuție sunt întocmite la scări grafice 1:2, 1:5, 1:10, 1:20, 1:25 sau, în funcție de complexitate, la alte scări grafice. Spre deosebire de planșele proiectului tehnic (de obicei la scara 1:50 pentru locuințe unifamiliale), DDE furnizează informații esențiale pentru echipa de construcție, facilitând execuția propriu-zisă pe șantier.
Detaliile de execuție includ informații complexe care descriu tehnic conceptul proiectului casei: dimensiuni, materiale folosite, metode de prindere, cote de asamblare, tehnologii de execuție, detalii despre elementele constructive portante și neportante ale casei, cote de nivel, și etapele de lucru. Aceste detalii completează viziunea arhitectului și inginerilor, oferind o bază solidă pentru implementarea cu succes a proiectului.
Documentația Tehnică pentru obținerea Autorizației de Demolare și reprezintă proiectul de arhitectură, rezistență și expertiză tehnică în vederea demolării, integrale sau parțiale, a unei construcții.
DTAD cuprinde informații detaliate despre construcția care urmează a fi demolată, inclusiv structura, materialele folosite și eventualele probleme care ar putea apărea în timpul demolării. În plus, documentația include planuri detaliate, scheme tehnice și informații despre echipamentele și materialele care vor fi folosite pentru demolare.
În procesul de elaborare a DTAD, specialiștii trebuie să țină cont de legile și reglementările în vigoare privind demolarea construcțiilor, precum și de impactul demolării asupra mediului înconjurător și a siguranței publice. De asemenea, trebuie să fie luate în considerare și posibilele riscuri pentru lucrările vecine și pentru muncitorii implicați în demolare.
Autorizația de demolare trebuie obținută înainte de a începe orice acțiune asupra clădirii, nu după. Aceasta este valabilă atât pentru construcții rezidențiale, cât și pentru anexe precum garaje, chioșcuri, etc. Nerespectarea legislației în acest sens poate atrage repercusiuni grave.
Documentația Tehnica pentru Organizarea Execuției este necesară în cadrul proiectelor ce prevăd organizări de șantier prin amplasarea de barăci, împrejmuiri temporare, racordări temporare la utilități pentru asigurarea utilităților necesare șantierului și este întocmită de către un arhitect. Este necesară în toate cazurile în care se realizează o investiţie şi se prezintă, de regulă, împreună cu documentaţia tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii.
DTOE trebuie să cuprindă descrierea tuturor lucrărilor provizorii pregătitoare și necesare în vederea asigurării tehnologiei de execuție a investiției, atât pe terenul aferent investiției, cât și pe spațiile ocupate temporar în afară acestuia, inclusiv cele de pe de pe domeniul public.
Acest proiect include piese scrise și piese desenate: memoriu tehnic și plan general de situaţie a construcției, care include amplasamentul investiției, precum și toate lucrările și construcțiile temporare necesare pentru realizarea acesteia.
Suprafața construită desfășurată este totalul suprafețelor construite, incluzând toate nivelurile și contururile lor exterioare, reprezentând suma suprafețelor desfășurate ale tuturor planșeelor.
La calculul suprafeței construite desfășurate nu sunt luate în calcul suprafețele subsolurilor cu înălțimea de până la 1,80 metri, cele cu destinație strictă pentru gararea autovehiculelor, spațiile tehnice și nici suprafața balcoanelor, logiilor, teraselor deschise și neacoperite, teraselor și copertinelor necirculabile, dar nici cele ale podurilor care nu pot primi destinație de zonă locuibilă prin amenajare, aleile de acces pietonal/carosabil din incintă, scările exterioare și zona de protecție betonată de 80 de centimetri din jurul construcției, la nivelul solului (așa-numitul trotuar de protecție).
Suprafața construită a unei clădiri este baza de calcul pentru stabilirea impozitului anual, pe care proprietarul trebuie să îl plătească. În cazul apartamentelor, este vorba despre suprafața construită a acestora, iar pentru casele individuale cu unul sau mai multe etaje, se ia în calcul suprafața construită desfășurată a acestora, conform datelor din planul cadastral.
Suprafața utilă este suma tuturor locurilor (dintr-o locuință) care pot fi călcate, mobilate și amenajate, indiferent că este vorba de un singur plan sau de mai multe. Concret, aceasta cuprinde: camerele (de zi și dormitoarele), băile (cu sau fără cadă sau duș), bucătăria, toate spațiile de depozitare închise sau deschise și toate zonele de tranzit – respectiv holurile.
În calculul suprafeței utile nu intră: suprafața logiilor și/sau a balcoanelor, pragurile ușilor, nișele unde sunt amplasate caloriferele, dar nici suprafețele ocupate de sobe și cazane de baie, dacă acestea sunt în locuință. În cazul locuințelor care au scară interioară, aceasta nu intră în calculul ariei totale utile.
De obicei, diferența dintre suprafața utilă și suprafața construită este de aproximativ 20%.
Suprafață locuibilă reprezinta suprafața desfășurată a încăperilor de locuit. Ea cuprinde suprafața dormitoarelor și a camerei de zi.
Procentul de ocupare a terenului este raportul dintre suprafața construită (amprenta la sol a clădirii sau proiecția pe sol a perimetrului etajelor superioare) și suprafața parcelei. Proiecția la sol a balcoanelor a căror cotă de nivel este sub 3,00 m de la nivelul solului amenajat și a logiilor închise ale etajelor se include în suprafața construită.
Coeficientul de utilizare a terenului este raportul dintre suprafaţa construită desfăşurată (suprafaţa desfăşurată a tuturor planşeelor) şi suprafaţa parcelei pe care se află imobilul respectiv. Nu se iau în considerare la calcularea suprafeței construite desfășurate subsolurile pentru gararea autovehiculelor, spaţiile tehnice, suprafaţa balcoanelor, logiilor, teraselor deschise, aleile de acces pietonal/carosabil, scările exterioare, trotuarele de protecţie. Valorile sunt importante pentru a stabili densitatea populației și, implicit, gradul de aglomerare al zonei și al căilor de acces.
Fiecare unitate teritorial-administrativă are indicatori proprii de utilizare și de ocupare a terenului, deși legile stabilesc o serie de limite tocmai cu scopul de a evita suprapopularea și toate efectele nedorite asociate acesteia, mai ales în zonele urbane.
Pe primul loc sunt oamenii. Proiectam intotdeauna cu beneficiarii nostri si transformam ideile lor in realitate. Realizam proiecte in toata tara si in strainatate.