Conform P118_99 NORMATIV PRIVIND SECURITATEA LA INCENDIU A CONSTRUCTIILOR, Art. 13, la clădirile de producție și/sau depozitare, determinarea riscului de incendiu are în vedere natura activităților desfășurate, caracteristicile de ardere ale materialelor și substanțelor utilizate, prelucrate, manipulate sau depozitate, și densitatea sarcinii termice:
a) Risc foarte mare de incendiu:
Nu determină încadrarea în risc foarte mare de incendiu:
În asemenea situații, încadrarea se face în risc mare, mijlociu sau mic, în funcție de densitatea sarcinii termice, natura activităților desfășurate, caracteristicile de ardere ale materialelor și substanțelor utilizate, prelucrate, manipulate sau depozitate.
b) Risc mare de incendiu:
c) Risc mijlociu de incendiu:
d) Risc mic de incendiu:
(2) În calculul densității sarcinii termice nu se iau în considerare:
a) utilizarea de solide și lichide în limita a 2 m³, sau gaze drept combustibil pentru ardere;
b) lichidele combustibile cu temperatura de inflamabilitate peste 100°C utilizate pentru comenzi hidraulice, răcire, ungere, filtre și tratamente termice, în cantități de max. 2 m³, cu condiția luării unor măsuri locale pentru limitarea propagării incendiului;
c) echipamentele electrice care conțin până la 60 kg ulei pe unitatea de echipament, precum și fluxurile de cabluri cu mai puțin de 3,5 kg material combustibil/ml pe flux.
(3) În calculul densității sarcinii termice se iau în considerare toate materialele și substanțele combustibile care depășesc cantitățile de materiale menționate la alin. (2), inclusiv ambalaje, paleți, rafturi etc.
Art.14. (2) Riscul de incendiu se stabilește pe zone și încăperi, precum și independent pentru fiecare compartiment de incendiu și construcție în parte, menționându-se obligatoriu în documentația tehnico-economică.
(3) Cel mai periculos risc de incendiu într-un spațiu necompartimentat, compartiment de incendiu sau clădire, determină riscul de incendiu al acestora, cu următoarele excepții:
a) risc foarte mare de incendiu, pentru spații al căror volum aferent este mai mic de 5% din volumul încăperii sau al compartimentului respectiv;
b) risc mare și mijlociu de incendiu, pentru spații cu un volum aferent mai mic de 10% din volumul încăperii/compartimentului, fără a depăși însă suprafața de 400 m².
(4) În cazurile exceptate, se iau măsuri pentru a reduce posibilitatea formării concentrațiilor locale cu pericol de explozie și a propagării incendiului spre spațiile învecinate din cadrul încăperii sau al compartimentului respectiv (ventilație, senzori cu oprirea automată a gazelor, etc., după caz).
(5) În cazul existenței mai multor riscuri de incendiu, situate în puncte distincte ale încăperii necompartimentate sau ale compartimentului, se iau în considerare sumele volumelor aferente și, respectiv, ale ariilor efective ale fiecărui risc în parte. Pentru riscul mare și mijlociu de incendiu, însumarea se aplică numai dacă distanța dintre spațiile respective este mai mică de 40 m (măsurată pe orizontală).
(6) Pentru compartimente de incendiu sau clădiri, riscul de incendiu cel mai periculos se extinde la întregul volum al acestora, atunci când acesta reprezintă mai mult de 30% din volumul construit al compartimentului sau al clădirii.
Pe primul loc sunt oamenii. Proiectam intotdeauna cu beneficiarii nostri si transformam ideile lor in realitate. Realizam proiecte in toata tara si in strainatate.